1.     Wat zijn bouwleges?

          

Dit zijn de kosten die uw gemeente in rekening brengt voor het in behandeling nemen van uw aanvraag voor de bouwvergunning (tegenwoordig ' Omgevingsvergunning activiteit bouwen').



   2.     Hoe worden de bouwleges berekend?

         

In de meeste gevallen aan de hand van het type bouwwerk, de bouwkosten en de legesmaatstaf. Ook zijn er gemeenten die rechtstreeks aan de hand van de grootte van het gebouw (oppervlakte of inhoud) de bouwleges berekenen.

   3.     Waarom is de omgevingsvergunning zo duur?


  •          De gehanteerde legesmaatstaf van de gemeente is erg hoog.  Zo komt het voor dat tot 3 a 4% over             de bouwkosten aan leges wordt berekend. 
  •          Er wordt in veel gevallen teveel aan bouwkosten opgegeven door de aanvrager.
  •          De gemeente hanteert de bouwkostenstandaard niet correct.
  •          De aanvraag van het project is onnodig omvangrijk.

   4.     Hoe controleert de gemeente de opgegeven bouwkosten?

         

Iedere gemeente hanteert zijn eigen kostenstandaarden voor de bepaling van de bouwkosten van elk project. De door aanvragers opgegeven bouwkosten liggen vaak veel hoger dan deze ondergrens. Maar de kosten voor de vergunning worden meestal rechtstreeks bepaalt aan de hand van wat de aanvrager aan bouwkosten opgeeft. De gemeente stelt dit in de praktijk niet automatisch naar beneden bij. Hoge bouwkosten betekent een dure vergunning.

   5.     Dus simpelweg maar minder bouwkosten opgeven?

         

Dit is niet verstandig. Wanneer u zomaar wat opgeeft en u kunt hierover geen juiste uitleg aan de gemeente geven, zal de gemeente in vele gevallen niet akkoord gaan en zal mogelijk een nog veel hoger bedrag vaststellen.

   6.     Hoe kunnen wij u helpen zodat u zo min mogelijk aan bouwleges hoeft te                   betalen voor uw vergunning?

         

Voordat u een vergunningsaanvraag bij de gemeente indient nemen wij uw project grondig onder de loep. Wat wilt u realiseren en is het nodig om voor alle onderdelen een vergunning aan te vragen? Daarnaast kijken wij goed naar de gemeentelijke legesverordening en de bouwkostenstandaarden. Tevens kunnen wij laten onderzoeken of de aanvraag mogelijk buiten het toezichtbereik van de kwaliteitsborger kan vallen. Als eindconclusie zullen wij u adviseren op welke wijze u het beste uw aanvraag kunt indienen en welk bedrag er opgegeven moet worden. Vervolgens dient u of uw gemachtigde (aannemer, architect of tekenbureau) de aanvraag in. Wanneer de gemeente nog vragen heeft over de omvang van de aanvraag of de opgegeven bouwkosten dan kunnen wij hen namens u van een gedegen onderbouwing voorzien. Zo heeft u wel het voordeel, maar geen extra werk ermee.


   7.     Wanneer BvB inschakelen?

         

Voordat u de aanvraag bij de gemeente indient. Heeft u uw aanvraag al ingediend, dan kunnen wij in de meeste gevallen nog steeds wat voor u betekenen. De aanvraag dient dan zo spoedig mogelijk, conform ons uit te brengen advies, aangepast te worden.

BvB heeft voor het uitbrengen van het advies geen weken de tijd nodig, dus een eenvoudige aanvraag kunt u tot enkele dagen voor de geplande indieningsdatum ter advisering bij ons neerleggen. Bij grotere projecten hebben wij wat meer tijd nodig.


Wanneer u het niet eens bent met een opgelegde nota van de gemeente, dan kunnen wij u ook namens u bezwaar indienen.

   8.     Bent u het oneens met opgelegde kosten?


Wanneer u het niet eens bent met een opgelegde nota van de gemeente, dan kunnen wij u ook namens u bezwaar indienen. Bezwaar maken dient binnen 6 weken te geschieden. Wij maken voor u een vrijblijvende inschatting of bezwaar maken kansrijk is aan de hand van enkele stukken die ons toestuurt.